מידע על פולין 

  שטח המדינה:         312.68 קמ"ר
 
   אוכלוסייה:               38.65 מליון נפש
 
  ארצות אשר גובלות עם פולין
  גרמניה, צ'כיה, סלובקיה, אוקראינה, בילרוס, ליטא, רוסיה (מחוז קליניגרד).
 
  ערים ראשיות:                 
  וורשה (עיר בירה), לודז', קראקוב, וורוצלאב, פוזנן, גדאנסק, שצ'צין, בידגוש, לובלין וקטוביץ.
 
  שפה:                     פולנית
 
  זמן:                       1 שעה לפני GMT
 
  מטבע:                    זלוטי
 
  דת:                       90% קטולים, והשאר פרוטסטנטים ואחרים.
 
  סוג ממשל:              דמוקרטיה פרלמנטרית 
 
  תאריך כניסה לאיחוד האירופי:  1/5/2004.
 

אשרות
החל מה- ‎15 באפריל ‎2000 אין צורך באשרות כניסה לפולין בדרכון לאומי רגיל.

שירותי רפואה
בערים הגדולות כגון:ורשה, קרקוב גדנסק וכו' רמת השרות הרפואי בינונית עד גבוהה
(בפרט בסקטור הפרטי). באזורי הכפרים והערים הקטנות שרותי הרפואה בינוניים ומטה,
 כדאי במקרה של בעיה רפואית להגיע לעיר גדולה.
 
כללי הגיינה
כללי היגיינה טובים, ניתן למצוא בפולין מזון בשפע ובמגוון רחב מכל העולם.
בבתי המרקחת הפזורים לרוב ברחבי פולין ניתן למצוא תרופות חדישות, טובות מאוד
 ובמחירים זולים.
 
מגבלות תנועה
פולין היא מדינה ללא מגבלות תנועה, אין אזורים מסוכנים באופן מיוחד, יש להשמר
במיוחד מכייסים (בעיקר בתחנות רכבת או במקומות הומים אדם - כמו בכל העולם).  
בפולין רמת הבטחון האישי היא גבוהה יחסית, כך שהמטייל המצוי יכול להרגיש בטוח.
 
ריכוזי מטיילים
רוב המטיילים הישראלים בפולין הם בני הנוער המגיעים במסגרת משלחות הנוער
 וכן משפחות של יוצאי פולין אשר באות לחפש שורשים. ככלל, ישראלים מגיעים לבדם
 לפולין למטרות תיירות לשמה, כי ממש יש המון מה לראות ויחסית למקומות אחרים -בזול.
קיימים בתי מלון ואכסניות בכל רחבי פולין, אך אף מקום אינו ידוע כ"מקום ישראלי".
(בתי מלון בערים הגדולות, גם ברמת שלושה כוכבים, במחירים סבירים מאד).
לצפון פולין מגיעים תיירים מכל אירופה לחופי הים, בתי המלון ברמה גבוהה ומציעים
טיפולי בריאות וספא,כמו כן נופים מקסימים וספורט ימי במקום.
בחלק הצפון מזרחי נמצאים האגמים המזוריים המהווים מקור משיכה לתיירים ומציעים
ספורט ימי, שייט, בשילוב טבע,יערות ושמורות,כל זה מוקף בבתי מלון ברמה סבירה ובמחירים זולים.
בדרום פולין נמצאים הרי הקרפטים ובתוכם רכס הרי הטטרה המציעים נופים מקסימים
 וציוריים-שילוב של נוף הררי ואגמי מיים ענקיים, ספורט נופש ובריאות.
מסלולי טיול רגלי מסומנים  בהרים ובחורשות.
כל פולין מלאה בטירות וארמונות יפיפיים ועתיקים,אגמי מיים , יערות וחורשות ובתי מלון
ברמה סבירה וזולים.
הערים הראשיות וורשה, קראקוב, קזימייז דולני, לובלין, זאקופנה, לודז, קטוביץ, וורוצלאב,
 פוזנן, גדאנסק ועוד מארחות מיליוני תיירים מידי שנה - ועובדה זו מדברת בעד עצמה.
 
סמים
חוקי הסמים בפולין זהים לאלו הישראלים: אסורה קנית סמים לשימוש עצמי או סחר בסמים,
העונשים הצפויים בחוק דומים לחוקי הענישה בישראל.
 
שמירת חוק
מדינת חוק וסדר כמו כל מדינה מערבית אחרת, על כל צרה ניתן לפנות למשטרה,
רצוי מאוד בשפה הפולנית.
כללי התנהגות
ככלל הפולנים אינם דוברי אנגלית, כך שללא ידיעת השפה ההתמצאות לא קלה.
הפולנים נוהגים בנימוס רב,וכל פנייה בשאלה לגבי רחוב או מקום תיענה בסבלנות
 רבה שישראלים אינם מורגלים לה. (די תדיר הוא שבחור הפוגש בחורה ינשק את ידה...
לא להבהל...), תמיד מקדימים דיבור בכינויי גבירתי, אדוני. תודעת השרות גבוהה
מאחר ונפתחו לעולם המערבי .
 
חוקי מטבע
המטבע נקרא "זלוטי" - רכישות מתבצעות בזלוטי או בכרטיס אשראי, אין אפשרות
רכישה בדולרים- ברוב החנויות. אין עמלה על החלפת מטבע. מאוד לא מומלץ להחליף
כסף ברחוב לאור זיופי כסף רבים.
 
 
                                                                                    מידע כללי על פולין 
 

הרפובליקה של פולין היא מדינה במרכז אירופה, הגובלת בגרמניה במערב, בצ'כיה ובסלובקיה בדרום, באוקראינה ובבלארוס במזרח ובליטא, ברוסיה ובים הבלטי בצפון.

 

המדינה הפולנית נוסדה לפני יותר מ-1000 שנים תחת שושלת פיאסט, והגיעה לתור הזהב שלה לקראת סוף המאה ה-16 תחת השושלת היגיילונית, כאשר פולין הייתה אחד המדינות העשירות והחזקות ביותר באירופה. ב-3 במאי 1791 הסיים (הבית התחתון של הפרלמנט) של ברית פולין-ליטא הצביע עבור קבלת חוקת מאי לפולין, החוקה הראשונה הכתובה באירופה והשנייה בעולם אחרי חוקת ארצות הברית. זמן קצר לאחר מכן, חדלה פולין מלהתקיים לאחר שחולקה על ידי שכנותיה: האימפריה הרוסית, אוסטריה ופרוסיה.

 

פולין קיבלה את עצמאותה מחדש ב-1918 לאחר חתימתו של חוזה ורסאי. תקופה זו בתולדותיה של פולין נקראת הרפובליקה השנייה של פולין. בשנת 1939 נכבשה פולין על ידי גרמניה הנאצית ופרצה מלחמת העולם השנייה, שבסופה הפכה פולין למדינת חסות של ברית המועצות. ב-1989 בבחירות החופשיות למחצה הראשונות מאז מלחמת העולם השנייה השתתפה תנועת סולידריות, וזו הנחילה תבוסה למפלגה הקומוניסטית. תקופה זו בתולדותיה של פולין זו נקראת הרפובליקה השלישית של פולין, ובשנת 1997 נכתבה חוקה חדשה. ב-1999 הפכה פולין לחברה רשמית בברית נאט"ו וב-2004 הצטרפה לאיחוד האירופי.

 

פני השטח של פולין מורכבים בעיקר מהשפלה של המישור הצפון אירופי, כאשר הגובה הממוצע של שטחה של פולין הוא 173 מטרים. עם זאת, גבולה הדרומי של הארץ מורכב מהרי הסודטים (ראה חבל הסודטים) והרי הקרפטים (הכוללים את רכס טאטרה, שם נמצאת הנקודה הגבוהה ביותר בפולין- פסגת הר ריסי בגובה של 2,499 מ').

מס' נהרות גדולים חוצים את מישורי פולין, למשל הויסלה (או בשמו הלטיני, הויסטולה), האודר ועוד. כמו כן, פולין גם מכוסה ביותר מ-9,300 אגמים, רובם בצפון הארץ. פולין נהנית מאקלים ממוזג, כאשר החורפים גשומים מאוד, אך קשים במידה בינונית. הקיץ בפולין די נעים, אך לעתים לא רחוקות ישנם ממטרים.

חלוקה אתנית: פולין היא מדינה הומוגנית מבחינה אתנית: הפולנים מהווים כ-99% מתושבי המדינה. שאר הקבוצות האתניות הם  גרמנים (כ-152 אלף), אוקראינים (כ-30 אלף), בלארוסים (כ-49 אלף), טטרים, ליטאים, צוענים, למקים, רוסים, קראים, סלובקים וצ'כים.

 

                                                     תולדות פולין

 
שמה הרשמי של פולין בפולנית הוא "ז'צ'פוספוליטה פולסקה" (Rzeczpospolita Polska), כלומר "רפובליקת פולין", אך במקום המילה המודרנית "republika" משתמשים במונח הפולני הישן "rzeczpospolita" . השמות של המדינה "פולסקה" (Polska), ושל נתיניה "פולאצי" (Polacy), הם ממקורות סלאביים. הדעה הרווחת טוענת שהשם פולסקה הגיע משמו של השבט הסלאבי "פולאניה" (Polanie) שהקים את המדינה הפולנית במאה ה-10 (פולין הגדולה). שם השבט הגיע כנראה מן המילה הסלאבית "פּוׁלֶה" (pole) שפירושה "שדה", או שאולי השם הגיע מהשם השבטי "גופלאניה" (Goplanie) - אנשים שהיו חיים מסביב לאגם גופלו.

המדינה הפולנית החלה לקרום עור וגידים בתחילת המחצית השנייה של המאה ה-10 תחת שלטונה של שושלת פיאסט. במהלך מאה ה-12 נחלקה פולין למספר מדינות קטנות יותר אשר נהרסו ונשדדו על ידי הצבא המונגולי ב-1241. היסטוריה של פולין תחת שלטון השושלת היגיילונית, התהוותה ברית בין פולין לליטא. במאה ה-16, בעקבות הברית (שנודעה בשם "האיחוד של לובלין") החל תור הזהב של פולין. אנשי פולין התגאו בחירויות הפרט שלהם ובמערכת הפרלמנטרית במדינתם, אף על פי ששרתה שכבה צרה באוכלוסייה - האצולה. מאז ועד היום חופש הוא ערך נעלה בעיני הפולנים והם נוהגים לכנות את ארצם המדינה של האנשים החופשיים.

 

מאמצע המאה ה-17 ועד לסוף 1699 נכנסה פולין למערבולת של פלישות חוזרות ונשנות של שכניה השבדים, העות'מאנים, הרוסים, והטרנסילבנים ומלחמות פנימיות כנגד נתיניה הקוזאקים ותושבי חבל ברנדנבורג-פרוסיה. במהלך 80 השנים הבאות שקעו השלטון המרכזי וההנהגה, מה שהביא למצב של חצי-אנרכיה.

 

בעידודה של תקופת ההשכלה קמה בפולין תנועה לתיקון המצב בפולין, מה שהביא לבסוף לייסודה של החוקה הכתובה הראשונה באירופה, ב-1791 (חוקת ה-3 במאי). תהליך הרפורמות נפסק עם החלוקות של פולין בין האימפריה הרוסית, פרוסיה ואוסטריה ב-1772, 1793 ו-1795, שבעטיין חדלה פולין מלהיות מדינה עצמאית. בעתות הכיבוש, נערכו כמה מרידות של הפולנים (ראו רשימה של מרידות פולניות).

לאחר מלחמות נפוליון הוקמה פולין מחדש תחת השם "הדוכסות של ורשה", וזו נשלטה בידי הצאר הרוסי כפולין הקונגרסאית, אשר החזיקה בחוקה ליברלית. בכל מקרה, הצארים הרוסים אט אט שללו את החירויות של הפולנים, עד שהלכה למעשה פולין סופחה לרוסיה. קרקוב, לעומת זאת, נשארה כשריד לחופש ולחירות הפולנים.

במהלך מלחמת העולם הראשונה, כל מדינות ההסכמה הסכימו על השבת פולין למפת העולם, בהתאם לנקודה ה-13 מתוך 14 הנקודות של נשיא ארצות הברית, וודרו וילסון. זמן קצר לאחר כניעת גרמניה בנובמבר 1918, פולין זכתה לעצמאות מחודשת תחת השם הרפובליקה השנייה של פולין. האיום הסובייטי התעורר במלחמה הפולנית סובייטית, אולם פולין הצליחה להגן על עצמאותה.

 

הרפובליקה השנייה שרדה עד לתחילת מלחמת העולם השנייה כשצבאות גרמניה וברית המועצות פלשו לפולין במבצע מתוכנן מראש (הסכם ריבנטרופ-מולוטוב). בתקופה זו הפולנים סבלו מאוד (ראה גנרלגוברנמן). מכל המדינות המעורבות במלחמה, בתנאי שלא מחשיבים את אוקראינה ובלארוס כמדינות עצמאיות, פולין היא זו שאחוז ההרוגים בה מתוך כלל האוכלוסייה היה הגבוה ביותר: מעל 6 מיליון הרוגים (כ20% מכלל האוכלוסייה), מחציתם פולנים יהודים. גבולות פולין הועתקו מערבה- הגבול המזרחי הועתק לקו קרזון, והגבול המערבי לקו אודר-נייס. אחרי תזוזה זו, שטחה של פולין קטן ב-76,000 קמ"ר, או ב-20% משטחה לפני המלחמה. כמו כן, התזוזה הביאה להגירה המונית של פולנים, אוקראינים, גרמנים ויהודים. לבסוף, פולין הפכה, לראשונה בתולדותיה, למדינה הומוגנית מבחינה אתנית.

ברית המועצות הביאה ממשלה קומוניסטית חדשה לפולין, מקבילה פחות או יותר לממשלות אחרות בגוש המזרחי. ב-1952 הוכרזה רשמית רפובליקת העם של פולין. ב-1956 המשטר בפולין הפך להיות יותר ליברלי, תוך שהוא משחרר המוני אנשים מהכלא ומעניק מספר חירויות לאזרח. מהומת פועלים ב-1980 הובילה להיווצרותו של איגוד מקצועי עצמאי, "סולידריות", שעם הזמן הפך לכוח פוליטי. תנועת "סולידריות" כרסמה בשליטת המפלגה הקומוניסטית, עד שב-1989 גברה עליה בבחירות הפרלמנטריות ולך ולנסה זכה לבסוף להיות נשיא פולין ב-1990.

 

כלכלת פולין, לאחר השחרור מעול הקומוניזם, סובלת מאבטלה גבוהה (מעל 15%) אבל אינטגרציה הולכת וגוברת בשוק האירופאי. חופש הפרט וזכויות אדם נאכפות על פי החוקה האירופית. פולין הייתה למדינה הראשונה מהגוש הקומוניסטי שקיבלה דירוג של תוצר מקומי גולמי לפני 1989. פולין הצטרפה לברית נאטו ב-1999. אזרחי פולין אמרו 'כן' (TAK) לאיחוד האירופי במשאל עם שנערך ביוני 2003. פולין הצטרפה רשמית לאיחוד האירופי ב-1 במאי 2004. והמטבע הלאומי (Złoty) נסחר בחופשיות.

        

                                    

  

logo בניית אתרים