וורשה
 

עיר בירתה של פולין, והעיר הגדולה ביותר בה, ממוקמת בגדת נהר הוויסלהכ 350 ק"מ מחוף הים הבאלטי. זוהי בירת פולין מאז 1596.

 

בשנת 1980 הכריז אונסקו על המרכז ההיסטורי של ורשה כאתר מורשת עולמית.

אוכלוסייתה מונה כ- 2 מיליון תושבים. השטח של וורשה הוא 497,28 ק"מר.

על פי אמונה עממית נפוצה, מקור השם ורשה בשמות בנו ובתו של ראש כפר הדייגים ששכן במקום - Wars ו-Sawa בהתאמה. העיר התפתחה מכפר דייגים קטן ששכן על עיקול נהר הויסלה.

 בסוף המאה ה-13 ייסדו בה נסיכי בית מזוביה עיר קטנה, שהפכה לאחר קצת יותר ממאה שנים למרכז נסיכותם. העיר הפכה לבירת הממלכה בשנת 1596 כאשר המלך זיגמונד השלישי לבית ואזה העביר את מושבו מקרקוב לורשה, שהייתה באמצע הדרך בין הערים הראשיות באותה תקופה, קרקוב וליטא.

 

באמצע המאה ה-17 הייתה העיר תחת מצור וכיבוש של ממלכת שבדיה שהרסוה ושבנו את חומותיה מחדש. במאה ה-19 הפכה למושב המושל, בעל התואר של משנה למלך, הממונה מטעם הצאר הרוסי, שכיהן גם כ"מלך פולין" ושלט בוורשה ובחלקים נרחבים ממה שהייתה פולין.

 

לקראת תום מלחמת העולם השנייה ולאחר מרד ורשה, באוגוסט 1944, שלאחריו נמנו רבע מיליון חללים ברחובותיה, החריבו הגרמנים במהלך שיטתי 85% מבתיה ומבניה.

 

לאחר תום העידן הקומוניסטי בשנת 1989 הפכה ורשה לעיר בירה אירופאית המתפתחת במהירות. נבנתה בה רכבת תחתית וגורדי שחקים והיא הפכה למרכז כלכלי-אירופאי מוביל.

 

כיום יותר ויותר ישראלים מגלים את העיר. לפני שעולים למטוס יש להשאיר בנתב"ג את כל הסטראוטיפים, וברחובות ורשה ובמסעדותיה, תיתקלו במצעד ססגוני של יפהפיות המעודכנות באופנה המערבית האחרונה. וורשה היא עיר שהצעירים שולטים בה.

 

בוורשה תמצאו היצע רחב של אוכל אתני, ותוכלו לאכול, לשתות, ולבלות אל תוך הלילה. מגוון המסעדות בעיר העתיקה גדל בהתמדה ומגישים בהן מאוכל פולני עממי ועד אוכל בינלאומי.

 

מה שתראו כיום נבנה ברובו אחרי המלחמה, והאווירה בהתאם.

חלק מאתריה ההיסטוריים אמנם שוחזרו תוך נאמנות למקור, אבל רובו של הנוף העירוני הוא מודרני וכולל בנייני ענק. את העיר מחלק לשני חלקים נהר הוויסלה.

העיר העתיקה נבנתה מחדש מן היסוד, כיוון שאחרי המלחמה נותרו בה חורבות בלבד. הבניה מחדש המרשימה התקיימה בשנים 1949-63, והמטרה הייתה לשחזר את פני העיר כפי שהיו בתקופות הזוהר שלה במאות ה- 17 וה- 18. כל פרט אדריכלי מקורי שנמצא בין ההריסות שולב בשחזור.  

ב 1945 הייתה כיכר העיר העתיקה רק שני קירות בתים שבלטו מערמת ההריסות, ואילו כיום היא שילוב הרמוני של יסודות רנסאנסיים, בארוקיים וגותיים. הכיכר תוססת ומלאת אווירה נעימה ולא מאולצת וגדושה בבתי קפה עם שולחנות בחוץ ובדוכנים למכירת חפצי אמנות.

 

אחד המבנים הבולטים בורשה הוא ארמון המדע והתרבות על שם סטאלין, לאחר הפרסטרויקה קוצר השם לארמון התרבות. 

הארמון נבנה בהשארתו של סטאלין, על ידי שבויים גרמניים. בתום מלחמת העולם השניה מאות אלפי גברים בגיל צבא נלקחו למחנות עבודה על ידי הצבא הרוסי. שבויים אלו בנו את התשתית לרוסיה המתחדשת. המבנה גבוה ובראשו שעון וצריחים גבוהים ומחודדים. המבנה משמש כמרכז תרבות והוא אחד מסמליה המובהקים של ורשה.

 

האקלים של ורשה הוא אקלים אירופאי טיפוסי. הטמפרטורה הממוצעת היא 17 מעלות צלזיוס (-5 מעלות צלזיוס בינואר עד ל-30 מעלות צלזיוס ביולי). כמות הגשמים השנתית הממוצעת היא 680 מילימטר, החודש הגשום ביותר הוא יולי.

 



 

 


logo בניית אתרים